Winnaars Gouden Strop en Schaduwprijs bekend!

winnaars_800Na sinds 2004 al vier keer genomineerd te zijn geweest voor De Gouden Strop, heeft Esther Verhoef vanavond met haar vijfde nominatie, Lieve mama (Prometheus), De Gouden Strop gewonnen. Verhoef ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg op de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Spannende Boeken Weken campagne. De Schaduwprijs, voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is gewonnen door Lieve edelachtbare van Max van Olden (Ambo|Anthos).

De Spannende Boeken Weken lopen t/m zondag 19 juni. Simon de Waal schreef het Geschenkboek Vector, dat tijdens de campagne door de boekhandel in een oplage van 400.000 exemplaren cadeau wordt gedaan bij aankoop van € 12,50 of meer aan spannende boeken.

De Gouden Strop bestaat dit jaar 30 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een geldprijs van € 10.000,- aan verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De ander drie genomineerde titels waren Het meisje op de weg van Michael Berg (The House of Books), Drone van Bart-Jan Kazemier (Cargo) en Stille grond van Hilde Vandermeeren (uitgeverij Q).

De Schaduwprijs beleefde haar 20ste editie en de prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. De andere twee genomineerden waren Stem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime) en De kamers van Lucas de Waard (De Geus). De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

VECTOR_omslag HRVector
Simon de Waal heeft het Geschenkboek Vector geschreven dat gedurende de campagne (tot en met zondag 19 juni) door de boekhandel cadeau gedaan wordt aan haar klanten. De Nederlandse componist Jacob TV maakte geïnspireerd op Vector een compositie welke op de Avond uitgevoerd werd door het klassieke ensemble Fuse. De compositie Vector kwam mede tot stand door Fonds Podiumkunsten en is via iTunes, Spotify en spannendeboekenweken.nl te beluisteren.

cover-kwadezaken2Kwade zaken
Door de openbare bibliotheken wordt, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van GNM, de bundel Kwade Zaken cadeau gedaan aan nieuwe leden. Voor Kwade zaken spraken zestien misdaadauteurs met evenzoveel strafrechtadvocaten. Zij lieten zich inspireren door een werkelijk gebeurd voorval of een actuele kwestie en schreven daar een fictieve thriller over. Kwade zaken kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds en het Lira Fonds.